Reisloos en rusteloos

Categorieën Passie,Reizen

Kent ge dat gevoel?
Ge weet met uzelf geen blijf.
Ge wilt nieuwe dingen ontdekken.
En ge ziet vrienden naar overal vertrekken.
Da’s reisloos en rusteloos zijn.

Ik heb er veel last van, van die rusteloosheid. Om de zoveel maanden móet ik op reis. ’t Is zoals tattoos laten zetten: eens begonnen, voed je de verslaving. Wat me nog rustelozer maakt? Geen concreet plan hebben om op reis te gaan. Genoeg plannen in mijn hoofd hoor – daar niet van. ’t Is de uitvoering die niet altijd evident is.

In den beginne

Hoe mijn passie voor reizen precies ontstaan is, weet ik niet. Ik was wel van jongs af aan gefascineerd door de reisverhalen van mijn meter. Foto’s van olifanten, Thaise gerechten, Afrikaanse savanne… die beelden kleurden mijn bezoeken. Maar dappere vijfjarige dat ik was, kon ik nog niet zo’n globetrotter zijn. Toen was ik dus al rusteloos, gepassioneerd door reizen.

Daarna ben ik mijn passie even verloren. En plots was het er terug: die drang om op reis te gaan. Maar dan veel sterker. Zo sterk dat ik besloot toerisme te studeren en al lerend de wereld te ontdekken. Het vloog voorbij want opeens had ik mijn diploma in handen.

‘Dat ik je mis.’

Een zin uit het lied van Maaike Ouboter die beschrijft exact hoe ik me voel na twee semesters Erasmus. Na maanden in Duitsland en Cambodja is het aanpassen terug thuis. Cultuurshock? Onvermijdelijk. Gemis naar vorig jaar? Ge hebt geen idee hoeveel. Een deel van me is achtergebleven.

Angkor Wat – Cambodja

De beste dingen waren vaak de kleinste: verse noedels, samen Kerst vieren, prachtige zonsondergangen meemaken, wenen door teveel Sriracha, kotgenoten in het Duits uitlachen…

Het is raar om thuis te zijn na lange tijd weg. België is te klein, te bekrompen, te onvriendelijk. Niet dat ik niet graag thuis ben, mijn eigen bed is nog steeds het beste – net zoals onze frietjes. Maar zoals de quote luidt: “I’d love to stay, but I have to go.”

Tot de volgende dromers,
Veerle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *